Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

2018 αγκαλιές

Η αγκαλιά και η σωματική επαφή είναι αναγκαίες στον άνθρωπο όπως η τροφή και το οξυγόνο. Συνηθίζουμε να λέμε πως αυτό που χρειάζεται ένα μωρό για να αναπτυχθεί είναι αυτά τα τρία, τροφή, οξυγόνο και χάδια. Τι κάνει όμως τόσο σημαντικές τις αγκαλιές και το άγγιγμα; Η αφή είναι η πρωταρχική αίσθηση με την οποία ο άνθρωπος μαθαίνει να επικοινωνεί με το περιβάλλον του. Το αισθητήριο όργανο του σώματος που ευθύνεται για τη λειτουργία της αφής είναι το δέρμα, ένα μαγικό όργανο που οριοθετεί το σώμα μας, επικοινωνεί με το εξωτερικό περιβάλλον και ρυθμίζει βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η εφίδρωση, η παραγωγή μελαμίνης κι άλλων βιταμινών απαραίτητες για την προστασία μας. Η αφή έχει επίσης πολλές συμβολικές λειτουργίες, οι οποίες αποτυπώνουν τις συναισθηματικές και κοινωνικές μας διεργασίες. Οι χειραψίες, τα φιλιά, τα χάδια, το χτύπημα στην πλάτη, οι αγκαλιές και άλλες πολλές εκδηλώσεις σηματοδοτούν την ανάγκη μας για επαφή.
Τη σημασία της επαφής έχει εξυμνήσει φυσικά και η τέχνη. Η ποίηση, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, ο κινηματογράφος, κ.α., μιλούν για τη σημασία που έχει το χάδι στο μωρό, το φιλί στους ερωτευμένους, η αγκαλιά στους συντρόφους κλπ.
Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να ψηλαφίζουν (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τα πάντα. Εξού και η μεγάλη διείσδυση στην αγορά των κινητών και των τάμπλετ αφής. Τα ακροδάκτυλα γίνονται οι κεραίες και το μέσο για νοερά ταξίδια. Γίνονται επίσης το εργαλείο του ερωτευμένου να ταξιδέψει στο κορμί της αγαπημένης του, η προέκταση της αγάπης της μητέρας προς το μωρό της, η ένδειξη πίστης και αφοσίωσης των συντρόφων, η εμπιστοσύνη και οικειότητα μεταξύ των φίλων, κ.ο.κ.
Βάλτε τις αγκαλιές στη ζωή σας, είναι το καλύτερο λίφτινγκ και η καλύτερη αντιρυτιδική κρέμα που μπορείτε να κάνετε δώρο στον εαυτό σας. Ψηλαφίστε, αγγίξτε, σφίξτε, αφήστε το κορμί σας να αισθανθεί, να πάρει και να δώσει ενέργεια.
Οι αγκαλιές μας συντροφεύουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, στις χαρές και στις λύπες. Είτε τις δίνουμε είτε τις παίρνουμε έχουν μια μοναδική ικανότητα να γιατρεύουν, να ανακουφίζουν, να μεγαλώνουν τη χαρά. Φιλικές, ερωτικές, συντροφικές, μαμαδίστικες (και μπαμπαδίστικες φυσικά) είναι ο πιο σύντομος δρόμος να επικοινωνήσουμε με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας τα συναισθήματά μας. Ίσως και ο πιο άμεσος και ειλικρινής, μια και δεν έχει νοθευθεί από την κρίση των λόγων. Ανόθευτες, ανεπεξέργαστες, ειλικρινείς, αλλά με μέτρο γιατί μπορεί και να μας πνίξουν, είναι ένα απαραίτητο συστατικό για να νοστιμίσει η ζωή μας.

Καλή χρονιά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου