Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Από την αντίδραση στην αντίσταση

ή ο μετασχηματισμός των υπηκόων σε πολίτες

Η φιλελεύθερη ιδεολογική ηγεμονία στο πολιτικο-οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Δύσης (κι όχι μόνο) ουδόλως επηρεάστηκε από τις διάφορες εκφάνσεις διαφορετικών, κυρίως βέβαια αντιδραστικών φωνών που επιχειρούν να αντιστρατευτούν στην κυριαρχία της. Αντιθέτως το κυρίαρχο μοντέλο αναπαράγεται ανεμπόδιστα σε σημείο να θεωρείται ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Η κυριάρχηση και φυσικοποίηση του καπιταλιστικού συστήματος καθιστά από αδύναμες έως και γραφικές πολλές από τις μορφές αντίδρασης και περιθωριοποιεί κάθε ιδέα, αντίληψη και πρακτική που εναντιώνεται στο κυρίαρχο οικονομικό και σε προέκταση σε πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο.

Οι αποδυναμωμένες εκφράσεις ενός διαφορετικού μοντέλου κοινωνικής αναπαραγωγής και οικονομικής ανάπτυξης στηρίζονται κυρίως στην αντιδραστικότητα έναντι του συστήματος κι όχι στην δόμηση μιας σθεναρής αντιπρότασης. Παραμένοντας στην αντιδραστικότητα όλες αυτές οι φωνές καθίστανται εγκλωβισμένες στους μηχανισμούς του συστήματος που καταπολεμούν κι άθελά τους βοηθούν στην αναπαραγωγή του.

Από την άλλη η αντιπρόταση μοιάζει αυτή την στιγμή μια ουτοπία πλην μιας ρεαλιστικής ιδέας ότι η ουσιαστική και σθεναρή αντίσταση (κι όχι αντίδραση) στο υπάρχον σύστημα μπορεί να την τροφοδοτήσει σταδιακά με νέες πιο συμπαγείς αντιλήψεις και η ουτοπία ενός δικαιότερου κόσμου να ανοίξει νέους δρόμους για την ανθρωπότητα. Επίσης, η διαφορετική θέση και στάση στα πεπραγμένα μπορεί να δημιουργήσει μια αλληλουχία δεδομένων ικανών κάποια στιγμή να ανατρέψουν την υπάρχουσα κανονικότητα. Κυρίως όμως δίνει ένα πλαίσιο αγωνιστικότητας που βγάζει τους ανθρώπους από την δίνη της μονομέρειας και της πολιτικής ορθότητας, δίνοντάς τους μια προοπτική μετασχηματισμού.

Η φαντασιακή δόμηση ενός δικαιότερου κόσμου στο μέλλον μπορεί να τροφοδοτήσει το παρόν με αισιοδοξία, να θρέψει την αγωνιστικότητα και να οπλίσει με θάρρος ώστε οι υπήκοοι να ξαναγίνουν πολίτες… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου